Cand discutam despre chirurgia orala, de obicei ne gandim la:

  - extractia molarilor de minte

  - rezectie apicala

  - frenectomie

  - adancirea santurilor vestibulare si alte mici interventii la nivelul tesuturilor moi                         

                         Extractia molarilor de minte                          
                         Exista putine situatii in care molarii de minte au suficient spatiu de eruptie pe arcadele dentare si nu creaza dizarmonii. In majoritatea cazurilor cand erup, molarii de minte fie nu au spatiu suficient, fie se gasesc intr-o pozitie vicioasa. Prin procesul de eruptie ei creaza forte ce imping in toate celelalte unitati dentare, provocand: 

  - inghesuiri dentare

  - carii ale molarilor de 12 ani, ce se gasesc in imediata lor vecinatate

  - resorbtii radiculare, complicate cu necroza pulpara, pulpita

  - pericoronarita                        
                         In situatia in care molarii de minte nu reusesc sa erupa, ei se gasesc fie total, fie partial inclusi, in pozitii corecte sau in pozitii vicioase de eruptie. Uneori pozitia acestora in osul alveolar, poate fi atat de profunda incat sa ajunga pana in vecinatatea sau chiar in contact cu unele structuri anatomice importante,cum ar fi sinusurile maxilare(la maxilar) sau canalul mandibular(la mandibula), ceea ce poate conduce la complicatii. 

                         Rezectia apicala                                      

                         In cadrul chirurgiei orale se incadreaza si rezectia apicala. Aceasta reprezinta interventia chirurgicala realizata la varful radacinii unui dinte, al carui tratament, respectiv retratament endodontic a esuat. Aceasta interventie are ca scop indepartarea pungii de puroi de la acest nivel cu sigilarea varfului radacinii cu ajutorul unui material biocompatibil.                          
                         PRF, I-PRF , A-PRF                     

                         PRF - Platelet Rich Fibrin- trombocite bogate in fibrina                          

                         Folosirea A-PRF si I-PRF reprezinta o metoda de avangarda in domeniul Medicinei Dentare, aducand beneficii semnificative tratamentelor de natura chirugicala ca: sinus lift, inserare implant, extractii dentare, tratamentul bolii parodontale, aditii osoase..)                           

                         Membrana PRF este o matrice autologa de fibrina bogata in leucocite, trombocite si factori de crestere, obtinuta dintr-o proba de sange a pacientului recoltata in timpul procedurii chirurgicale. Sangele este centrifugat in cabinet, utilizand un dispozitiv special de centrifugare, acest procedeu permitand obtinerea printr-un proces fiziologic a unui concentrat de trombocite.






Cazuri- aspect radiografic, pozitii vicioase ale Molarilor de minte Inferiori

0764911749