Desi rezultatele acestei specialitati nu sunt la fel de evidente pentru pacient precum ,,lucrarile/puntile'', aceste tratamente reprezinta fundamentul oricarui tip de restaurare ulterioara.

                  

                   Tratamentul endodontic sau ,,scosul nervului''

                   Se recurge la efectuarea acestui tip de tratament atunci cand cariile nu au fost tratate, acestea evoluand pana la afectarea nervului sau a avut loc un traumatism ce a dus la deschiderea camerei pulpare(locul in care sta nervul). Ne referim la tratament de canal atunci cand, pe canalele dintelui respectiv nu s-a mai lucrat niciodata. De obicei, tratamentul endodontic(de canal) este de preferat a se realiza pe cat posibil intr-o singura sedinta, in cazul in care constatam ca nervul este vital/ partial vital(viu). Daca s-a constatat ca nervul este necrozat(mort), este posibila utilizarea unei medicatii interimare, cu finalizarea tratamentului intr-o sedinta ulterioara.

         

                    Retratamentul de canal

                    Se recurge la acest tip de tratament, atunci cand pe baza un examen clinic coroborat cu cel radiografic, se constata ca tratamentul endodontic realizat anterior fie este incorect, fie s-a complicat cu un proces periapical(punga de puroi la varful radacinii).

                    In functie de caz, retratamentul endodontic se va realiza intr-o singura sedinta, sau in mai multe. In perioadele dintre sedinte se utilizeaza medicamente pe baza de Hidroxid de Calciu ce se introduc in canalul/canalele dintelui, avand ca scop distrugerea a unui numar cat mai mare de bacterii.

                    Succesul sau esecul tratamentului, respectiv a retratamentului endodontic se considera pe baza unui examen clinic si radiografic, realizat la anumite intervale de timp, la indicatiile medicului.

                    Pentru evitarea realizarii unor tratamente de canal incorecte, acestea vor fi efectuate sub control microscopic.

                    In urma tratamentului endodontic dintii vor fi mai casanti, friabili, predispusi la fractura si de aceea in functie de cantitatea de tesuturi dure distruse, acestia vor necesita a fi protejati cu ajutorul unei piese protetice(lucrare): onlay, overlay, coroana de acoperire.






Cazuri- aspect radiografic

0764911749