Se poate considera ca implantul dentar inlocuieste radacina dintelui ce a fost pierduta. Implanturile dentare sunt fabricate din aliaje biocompatibile si bioinerte, astfel incat procentul de nereusita, ceea ce face ca procentul ca un implant dentar sa nu fie integrat de catre organism sa se reduca considerabil.
Cand se decide extractia unui dinte, se discuta anterior acesteia despre posibilitatea inserarii imediate sau tardive a unui implant dentar, in functie de indicatiile medicului. Indiferent de situatie, extractia va fi efectuata cat mai neinvaziv si se va recurge daca este necesar la metode de remodelare si reconstructie a osului. In urma extractiei, organismul incepe un proces de resorbtie osoasa, mai rapida la maxilar decat la mandibula, de aceea este necesar a se insera un implant dentar cat mai repede posibil, in functie de recomandarile medicului.
Majoritatea cazurilor ce necesita inserarea unuia sau mai multor implanturi dentare, necesita diferite tehnici de augmentare osoasa si remodelare a tesuturilor moi, pentru a se obtine rezultate optime pe termen lung.
Sinus lift
Cum am mentionat anterior, resorbtia osoasa este mai accelerata la maxilar care are o structura mai spongioasa, decat la mandibula care are o structura densa. In urma acestui proces continuu, atat inaltimea cat si latimea osului ramasa in proximitatea sinusurilor maxilare este mult redusa, situatie nefavorabila inserarii unor implanturi dentare. Pentru a se obtine acest deziderat va fi necesar sinus lift-ul. Aceasta interventie, consta in ridicarea de pe planseu a membranei sinusului cu aditia concomitenta de os la acest nivel, fapt ce va conduce la obtinerea suportului osos necesar inserarii implanturilor dentare, in aceeasi sedinta sau ulterior terminarii procesului biologic de integrare a osului inserat.
Regenerarea tisulara ghidata
Acest tip de interventie se realizeaza in cazurile in care blocul osos in care urmeaza a se insera implanturile dentare nu este suficient obtinerii unei bune stabilitati a iacestora. Se folosesc materiale biocompatibile precum:
- os prelevat de la pacient(autolog)
- os derivat din oase de animale(heterolog)
- os de la alt individ(alogen)
Pentru regenerarea tesuturilor moi se utilizeaza materiale ca:
- grefe de tesut obtinute de la pacient
- membrane artificiale biocompatibile, resorbabile sau neresorbabile
Pentru stabilirea unui plan de tratament corect, individualizat, este necesar a se efectua in prealabil un examen clinic al cavitatii orale si un examen 3D al zonei in care se doreste inserarea implanturilor dentare.